PERLUKAH KERAJAAN MEMINTA MAAF TERHADAP BEKAS TAHANAN ISA?

Rabu, September 16, 2009

Sumbangan RM3,000 Kepada Nelayan Kuala Kerteh Sempena Idul Fitri

Pemuda Majlis Tindakan DUN (MTD) Kemasik melalui Lujnah Kebajikan & Kemasyarakatan telah mengagihkan bantuan Idul Fitri kepada sepuluh orang nelayan di Kuala Kerteh semalam.

Majlis ringkas penyampaian bantuan telah diadakan di Surau Taqwa, Kg. Gelugor, Kerteh.

Saudara Mohd Tishaah Hamzah selaku Timbalan Ketua I Pemuda MTD Kemasik dalam ucapan ringkasnya meminta penerima bantuan membelanjakan sumbangan tersebut secara berhemah. Apalagi dengan harga barangan semakin naik ditambah dengan kenaikan harga minyak petrol baru - baru ini.

"Kami Pemuda PAS Majlis Tindakan DUN (MTD) Kemasik amat prihatin dengan tekanan kehidupan yang dilalui oleh golongan nelayan. Sebenarnya setiap rakyat berhak untuk mendapat kehidupan yang selesa. Adalah menjadi tanggungjawap mereka yang memerintah menyediakan kehidupan yang selesa kepada rakyatnya". Ujar Mohd tishaah Hamzah.

Seramai sepuluh orang nelayan di Kuala Kerteh yang kurang berkemampuan telah menerima bantuan Idul Fitri sebanyak RM300 seorang.

"Jumlah RM3,000.00 ini adalah hasil sumbangan syarikat/individu/penderma/orangramai yang memberi amanah kepada kami untuk diagih - agihkannya. Kami yakin masyarakat akan bersama kami untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan", ujar Saudara Maznan Chik selaku Ketua Pemuda MTD Kemasik.

Pemuda PAS MTD Kemasik mengalu - alukan sebarang bentuk bantuan daripada orangramai untuk diagihkan kepada beberapa golongan yang kurang bernasib baik. Mereka yang berminat boleh menghubungi 0139815788 (Setiausaha Pemuda MTD Kemasik).

Pemuda BersamaMu Menyumbang RM610 & Hamper Kepada Azni Sidek
Pemuda PAS Majlis Tindakan DUN (MTD) Kemasik melalui Lujnah Kebajikan & Kemasyarakatan telah menziarahi seorang pemuda yang keuzuran di Kg. Gelugor, Kerteh selepas solat terawih semalam.

Rombongan Pemuda PAS Majlis Tindakan DUN (MTD) Kemasik ini diketuai oleh Maznan Chik (Ketua), Mohd Tishaah Hamzah (Timbalan Ketua I), Saiful Azmi Suhaili (Setiausaha), Syed Khairi Amier Syed Raduan (Ketua Lujnah Kebajikan & Kemasyarakatan), Ramzan Ibrahim (AJK) dan Mohd Nazran Mohd Noor (AJK Pemuda PAS Cawangan Gelugor).

Saudara Mohd Azni Sidek, 40 tahun mempunyai seorang isteri dan 4 orang anak. Beliau diserang penyakit reput tulang. Menceritakan detik - detiknya, "penyakit reput tulang ini adalah kemuncak dari penyakit gout yang saya hadapi semenjak umur awal 20 tahun lagi. Asid urik yang berkumpul telah mula memakan sel - sel tulang saya. Saya terpaksa meminum sejenis susu tepung untuk mengembalikan kembali sel tulang baru dan setakat ini Alhamdulilah amat berkesan. Kos susu tepung tersebut agak tinggi iaitu RM21 untuk setiap 700 gram", ujar Mohd Azni ketika ditemubual oleh wakil rombongan kami.

Beliau terpaksa menjalani rawatan fisioterapi di Hospital Kemaman dua kali seminggu dan terpaksa berulang alik sejauh 90 kilometer setiap kali pergi dan balik.

Akibat penyakit tersebut, Mohd Azni tidak dapat bekerja. Beliau telah kehilangan berat badan semenjak 9 bulan lalu sebanyak 25 kilogram. Anak sulungnya yang berumur 10 tahun tidak dapat membereskan yuran persekolahan.

Pemuda PAS Majlis Tindakan DUN (MTD) Kemasik telah menghulurkan bantuan segera sebanyak RM610.00 dan sedikit barangan keperluan harian bagi meringankan beban beliau.

Pemuda PAS Majlis Tindakan DUN (MTD) Kemasik akan mengusahakan bantuan persekolahan untuk anak - anaknya yang masih bersekolah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan