PERLUKAH KERAJAAN MEMINTA MAAF TERHADAP BEKAS TAHANAN ISA?

Khamis, September 30, 2010

PATTANI..Palestin ke2...

Apa Akan Terjadi Pada Kami Setelah Ini.?? (Siri Pembunuhan Kejam Terhadap Bangsa Melayu Selatan Thailand)

sumber : Jeritan Rakyat (19hb Ogos 2010)

Kekejaman demi kekejaman berlaku di Wilayah Selatan Thailand (Fathani). Mungkin istilah 'kejam. zalim, tidak perikemanusiaan'ini biasa bagi kita, tapi sampai bila ini akan berlanjutan?! Pada baru-baru ini terjadinya satu pembunuhan kejam terhadap seorang remaja berusia 20 tahun yang bernama Imaduddin Bin Harun. Almarhum berasal di Yalutong Narathiwat yang menetap di Malaysia dan Almarhum juga pernah berkuliah di Indonesia. Jika di lihat pada kejadian pembunuhan ini adalah pembunuhan yang dirancang dan siapa yang merancang itu adalah sudah jelas dan pasti yaotu siam Laknatullah.

Pada hari sabtu 7 Ogos 2010 Almarhum Imaduddun bin Harun telah pergi ke Sungai Golok bersamatemannya. Semasa di Sungai Golok beliau telah diperdaya oleh sekumpulan lelaki yang memperkenalkan diri sebagai anggota Keselamatan. Kemudian lelaki ini menangkapnya dan membebaskan temannya. Mengikut temannya semasa tangkapan dibuat salah seorang mereka telah menunjukkan isyarat tangan 'tanda sembelih' dan ditunjukkan kepada Almarhum. Ketika kejadian juga pihak yang menahan Almarhum yang dikenali dengan nama Mang Munduk yang berprofesi sebagai Militer penyamaran siam atau Tahank Phran telah menghubungi temannya di Malaysia.

Pada hari Ahad, lebih kurang jam 2 petang, Almarhum telah menghubungi Ayahnya meminta pergi ke Sungai Golok karena ada hal yang penting. Dalam percakapan telefon itu tiba-tiba terputus hubungan dan Ayahnya tidak dapat menghubunginya selepas itu.

Pada petang Ahad juga kawannya memaklumkan kejadian kepada ayahnya. Kawannya telah memaklumkan bahwa semasa tangkapan itu salah seorang dari mereka menunjukkan tangan 'tanda sembelih' ditunjukkan pada almarhum, isyarat ini telah dilihat oleh kawan almarhum.Semasa percakapan telefon antara Almarhum dan Ayaynya, ayahnya mendengar rayuan suara anaknya seperti ada sesuatu di sebalik ajakan itu dan tahu bahwa almarhum diseksa karena nada suara Almarhum yang lemah. Ayahnya yakin bahwa ada muslihat di sebalik panggilan itu dan tidak dapat berbuat apa-apa karena panggilan sudah terputus dan tidak dapat di hubungi lagi.

Almarhum telah diseksa dengan kejam pada hari sabtu hingga jam 4 petang ahad beliau meninggal. Melalui kesan nyata yang kelihatan dalam gambar pada badan mangsa terlihat kesan melecur akibat ditusuk dengan besi panas, disembelih pada lehir depan dan belakang, ditikam sebanyak 4 tikaman, dan di kelar pada badan dengan pisau. Mayat ditemui oleh seorang pemuda yang ke kebun untuk mengambil petai lalu beliau terdengar suara minta tolong tetapi beliau pergi melihat keesokan harinya karena tidak berani. menurut pemuda itu, tempat itu sering menjadi tempat pembuangan mayat yang diseksa oleh siam


wahai saudara2 seagama ku sekelian..............lupa kah kalian akan penderitaan saudara2 seagama kita di Pattani...


Virus Tidakpedulisme

Rata-rata umat Islam hari ini melihat perjuangan di Selatan Thai lebih kepada menyelamatkan bangsa Melayu Pattani atas tiket nasionalisme. Oleh sebab itu, hilang rasa kebersamaan untuk berjuang membebaskan Pattani bersama-sama para mujahidin di sana. Lalu mereka mengambil sikap seperti enau dalam belukar, masing-masing melepaskan pucuk sendiri. Sedarlah umat Islam sekalian! Pergolakan di Selatan Thai adalah isu umat. Saudara kita di sana sedang berjuang menentang golongan yang mahu menukar agama mereka. Barangsiapa yang tidur dan tidak mengambil peduli urusan kaum muslimin, maka dia bukan dari golongan mereka. Tidakkah kita gerun mengenangkan sepotong hadis baginda ini?

Sejak Nov hingga Dis 2009 dan Jan 2010, 10 kes pembunuhan orang awam telah berlaku. Ini bermakna, mengikut perkiraan mudah, satu pembunuhan setiap minggu. Sasaran adalah guru sekolah tadika, imam, bilal, ketua kampung dan penghulu...

1.PATTANI - Pada 21/7/2010 jam lebih kurang 6.30 pagi waktu Thai, sebuah kenderaan yang tidak dikenali telah melepaskan beberapa das tembakan ke arah orang awam dengan senjata M16, di Kampung Bukit Lungor, Mukim Bothong, Daerah Nongcik, Wilayah Pattani. Seorang lelaki bernama Abdul Rahman bin Aweaderes, 33 tahun telah mati di tempat kejadian.

Anggota keluarga Abdul Rahman sedang meratapi kematianya
telah ditembak oleh orang yang tidak dikenail menggunakan kereta
bercermin gelap .. 8 das tembakan menggunakan senjata M16 ketika
Abdul Rahman sedang menunggang basikal .. 3 hari sebelum kejadian
kereta tersebut sering berlegar-legar di hadapan rumah mereka ...
inilah realiti dan tekanan yang dihadapi oleh masyarakat melayu Islam
Pattani yang sentiasa hidup dalam tekanan di negara mereka sendiri

Sebelum berlaku peristiwa tersebut, menurut kata ibunya, Abdul Rahman pernah dipanggil oleh pehak tentera melalui ketua kampong dan sering kali pihak tentera membuat kepungan di sekeliling rumahnya. Tentera tidak dapat menemui Abdul Rahaman sebab ia keluar bekerja. Sebelum kejadian ini berlaku dalam 2 atau 3 hari sudah, terdapat sebuah kenderaan bercermin gelap sering terulang-alik di hadapan rumah Abdul Rahman.

Kes tembak guru Ma’had Bi’that Ad-Diniyah Yala.
YALA,7Jun 2010 - Seorang ustaz ditembak mati oleh orang yang tidak dikenali pada petang 6 Jun 2010. Arwah bernama Daramae Da’kek, 51 tahun merupakan seorang guru di Ma’had Al Falah Al Islami, juga bekas guru Ma’had Bi’that Ad-Diniyah Yala. Kejadian berlaku pada pukul 4 petang ketika arwah sedang menaiki motor di jalan raya di antara Kg Talingshan dan Kg Lingek, Mukim Bannangsata, Daerah Bannangsata, Yala.


Pertempuran di Kampung Slow

KAMPUNG SLOW, 19 Mei 2010 - Seramai 300 orang askar telah bertempur dengan 6 orang kampung selama 7 jam bermula dari 11 pagi hingga 6 petang. Dua orang kampung telah meninggal iaitu Ibrahim Semae (26 tahun) dan Abdi Jeeyerae (umur 28 tahun).

Arwah Ibrahim Semae meninggalkan seorang isteri iaitu Rohimah Semae (23 tahun) manakala arwah Abdi Jeeyerae meninggalkan seorang isteri iaitu Sakiroh Sixutae (31 tahun) dan seorang anak Mustakin Jeeyerae (4 tahun).


KES LONTARAN BOM KE MASJID KAMPUNG TEBING TELUBAN (SAIBURI) PATANI


KECEDERAAN ANAK-ANAK YANG TIDAK BERDOSA

KESAN TAPAK KASUT LELAKI YANG MENAIKI MOTOSIKAL
SEMASA MELONTAR BOM KE MASJID - BOLEH KITA NILAI
SIAPA YANG SERING MEMAKAI KASUT INI
wanita pattaniPembunuhan Kejam Di Masjid Al-Furqan, Yala 2009 - 11 orang terkorban-mangsa2 sedang solat ketika itu
Bapa saudara Baldatee ketua kampung Kucing Lepas Narathiwat
mati ditembak semasa sedang dalam perjalanan pulang ke rumah
selepas Baldatee di soal siasat oleh pehak tentera pada 2010


Tiada ulasan:

Catat Ulasan