PERLUKAH KERAJAAN MEMINTA MAAF TERHADAP BEKAS TAHANAN ISA?

Khamis, Oktober 22, 2009

Mahkamah tiada kuasa cabar penggantungan Gobind

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa ia tidak ada kuasa untuk mencabar penggantungan 12 bulan ke atas ahli parlimen Puchong, Gobind Singh Deo daripada menghadiri sidang Parlimen.

Bagaimanapun, Hakim Datuk Mohd Ariff Mohd Yusoff mengarahkan Parlimen supaya membayar imbuhan yang sepatutnya diterima Gobind kerana ia tidak mempunyai kuasa untuk menahan pembayarannya.

Gobind memfailkan saman pemula pada 23 April terhadap Speaker, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mohd Nazri Abdul Aziz, setiausaha Parlimen dan kerajaan, berhubung penggantungan ke atasnya itu.

Dalam saman itu, Gobind memohon agar penggantungannya sebagai ahli parlimen pada 16 Mac lalu diisytiharkan batal dan tidak sah.

Beliau juga mahu surat yang memaklumkan penggantungannya yang ditandatangani oleh setiausaha parlimen Roosmee Hamzah dan arahan yang terkandung dalam surat itu, sebagai tidak boleh dikuatkuasakan mengikut undang-undang.

Ahli parlimen Puchong juga memohon pengisytiharan untuk dibayar imbuhan dan faeadah lain yang diperuntukkan untuk ahli parlimen mengikut Artikel 64 Perlembagaan Persekutuan.

Gobind digantung daripada menghadiri sidang parlimen selepas beliau mengaitkan Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu dan dalam proses itu telah memanggilnya sebagai "pembunuh".

Sementara itu, peguam Karpal Singh yang mewakili anaknya itu berkata, keputusan Mahkamah Tinggi itu merupakan satu keputusan yang penting, dan menyifatkannya sebagai adil.

Katanya, adalah salah bagi parlimen untuk menahan pembayaran imbuhan kepada ahli parlimen.

Malah, katanya, beliau dan ahli parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan telah digantung pada 2004 dan pembayaran imbuhan mereka ditahan selama enam bulan.

Karpal yang juga ahli Parlimen DAP Bukit Gelugor berkata, ekoran keputusan mahkamah hari ini, maka parlimen dan kerajaan hendaklah membayar imbuhan mereka itu.

Katanya, imbuhan tersebut akan disumbangkannya untuk tujuan kebajikan.

Katanya, pada 1984, beliau juga pernah digantung tetapi pada masa ini, pembayaran imbuhannya tidak ditahan.

Karpal juga berkata, keputusan hari ini tidak bermakna apa yang berlaku dalam dewan tidak boleh disemak atau dicabar oleh mahkamah.

Bagaimanapun, katanya, Gobind tidak akan merayu terhadap keputusan tersebut.
------------------------------------------------------------------------------------------------
BAGAIMANA PULA DGN KISAH DIPERAK?LIHATLAH SENDIRI BERTAPA BERBELIT2NYA UNDANG2 DIZAMAN 1 MALAYSIA INI,IBARAT CERITA DOREMON.JIKA MELIBATKAN PAKATAN RAKYAT SPEAKER TIADA HAK GANTUNG ADUN..JIKA TERKENA DENGAN BERUK NEGARA MAHKAMAH TIDAK MEMPUNYAI KUASA MENCABAR KEPUTUSAN SPEAKER..INILAH 1 MALAYSIA YANG DILAUNG2KAN..SEHINGGAKAN SALAM PUN DAH ADA SALAM 1 MALAYSIA..BERTAPA SESAT DAN JAHILNYA GOLONGAN2 INI.LIHATLAH KES DIPERAK,SEPERTI DIUMUMKAN OLEH MB HARAM BARU2 INI.SEKOLAH2 TAMIL DINEGERI PERAK DIBERI TANAH UNTUK DIUSAHAKAN..MANA DIA GOLONGAN2 BANGSAWAN MELAYU!!!MANA KERIS KAMU!!!ADAKAH KERIS KAMU TELAH TUMPUL!!!JIKA DULU SEMASA HJ NIZAR MEMBERI TANAH KEPADA BANGSA CINA DAN INDIA,KECOH 1 MALAYSIA.."MELAYU MEREMPAT DIBUMI SENDIRI"..."NIZAR BONEKA DAP" DAN BERMACAM2 LAGI KATA2 NISTA..JADI SKRG BOLEHLAH MB HARAM ITU BONEKA SAMMY VELLU DAN MELAYU AKAN HILANG BUMIPUTERANYA,SYABAS UMNO SESUNGGUHNYA KAMU MMG MEMPERCEPATKAN LAGI KEHANCURAN PARTI KAMU, SEMMGNYA PARTI BERUK NEGARA INI HARUS DIKUBURKAN TERUS DARI BUMI MALAYSIA,TUNGGULAH SAAT2 KEHANCURAN KAMU ITU,PASTI DATANG,INSYAALLAH..SESUNGGUHNYA JANJI ALLAH ITU BENAR..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan