PERLUKAH KERAJAAN MEMINTA MAAF TERHADAP BEKAS TAHANAN ISA?

Selasa, Ogos 25, 2009

Di Mana Islam Kita Sebenarnya? Ke Syurga Atau Neraka?


|

Bukan main sedap segelintir yang kononnya seperti seorang pejuang Islam mengutuk sekeras-kerasnya dengan kenyataan Tuan Guru Nik Aziz. Tak payahlah saya ulangi lagi di sini, rasanya semua pun tahu. Ayuh semua kita renung betul2 perkara ini. Buangkan segala rasa kepartian dalam diri kita. Letak tangan di dada kita sebagai seorang Islam dan pertimbangkan perkara ini satu demi satu.

Memang benar bahawa Syurga Neraka ini adalah urusan Allah S.W.T. tetapi Dia telah memberikan panduan untuk kita memilih ke manakah destinasi sebenar yang kita mahukan antaranya. Sedarkah kita semua yang Kita selalu bersungguh-sungguh dengan apa yang Allah jamin, tetapi kita tidak bersungguh-sungguh dengan apa yang Allah tidak jamin. Fahamkah kita dengan ayat ini?

Apa yang Allah jamin kepada kita? Rezeki. Itulah yang dijanjikan oleh Allah untuk setiap hambanya di muka bumi ini tidak kira siapa kita. Dan kita bersungguh-sungguh untuk mencari rezeki, tetapi kita langsung tidak bersungguh-sungguh dengan apa yang Allah tidak jamin. Syurga! Sedarkah kita bahawa kita perlu berusaha bersungguh-sungguh untuk mencari nikmat Syurga. Dan di mana letaknya nikmat itu di dunia ini?

Adakah kita melaksanakan kelima-lima Rukun Islam dan keenam-enam Rukun Iman sepertimana yang dituntut oleh Islam? Ayuh kita jawab soalan-soalan ini secara satu persatu. Buka Minda kita seluas-luasnya untuk tentukan di mana kita sebenarnya, adakah kita mencari Syurga atau Neraka?

Mula-mula, Hanya Jawap YA Atau TIDAK…

Adakah Anda Mengaku Anda Adalah Seorang Islam? Jika jawapannya ya, teruskan dengan soalan seterusnya dan anda masih dalam perjalanan mencari Syurga. Jika tidak, nyatalah Anda terus ke Neraka!

Yakinkah Anda Dengan Kewujudan Allah S.W.T.? Jika jawapannya ya, teruskan dengan soalan seterusnya dan anda masih dalam perjalanan mencari Syurga. Jika tidak, nyatalah Anda terus ke Neraka!

Anda Yakin Dengan Allah, Bersediakah Anda Untuk Melaksanakan Segala Perintahnya? Jika jawapannya ya, teruskan dengan soalan seterusnya dan anda masih dalam perjalanan mencari Syurga. Jika tidak, nyatalah Anda terus ke Neraka!

Anda Mengaku Beriman dengan Kerasulan Nabi Muhammad S.A.W. Dan Mengaku Anda Adalah Umatnya? Jika jawapannya ya, teruskan dengan soalan seterusnya dan anda masih dalam perjalanan mencari Syurga. Jika tidak, nyatalah Anda terus ke Neraka!

Anda Percaya Dan Beriman Dengan Al-Quran Yang Diutuskan Sebagai Panduan Sepanjang Zaman? Jika jawapannya ya, teruskan dengan soalan seterusnya dan anda masih dalam perjalanan mencari Syurga. Jika tidak, nyatalah Anda terus ke Neraka!

Kita Lihat Sekejap Sepotong Ayat Al-Quran dan Fahami Maksudnya, Kemudian Tanya Diri Kita Adakah Kita Percaya Dan Mahu Apa Yang Dikatakan?

(إِنَّآ أَنزَلۡنَآ إِلَيۡكَ ٱلۡكِتَـٰبَ بِٱلۡحَقِّ لِتَحۡكُمَ بَيۡنَ ٱلنَّاسِ بِمَآ أَرَٮٰكَ ٱللَّهُ‌ۚ وَلَا تَكُن لِّلۡخَآٮِٕنِينَ خَصِيمً۬ا (١٠٥

“Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Qur’an) dengan membawa kebenaran, supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu (melalui wahiNya); dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat." [Tafsir PIMPINAN AR-RAHMAN kepada Pengertian Al-Qur’an, Bahagian Hal Ehwal Islam, Jabatan Perdana Menteri, Kuala Lumpur, 1995, Cetakan ke-6, hal. 217.].

إِنَّآ أَنزَلۡنَا ٱلتَّوۡرَٮٰةَ فِيہَا هُدً۬ى وَنُورٌ۬‌ۚ يَحۡكُمُ بِہَا ٱلنَّبِيُّونَ ٱلَّذِينَ أَسۡلَمُواْ لِلَّذِينَ هَادُواْ وَٱلرَّبَّـٰنِيُّونَ وَٱلۡأَحۡبَارُ بِمَا ٱسۡتُحۡفِظُواْ مِن كِتَـٰبِ ٱللَّهِ وَڪَانُواْ عَلَيۡهِ شُہَدَآءَ‌ۚ فَلَا تَخۡشَوُاْ ٱلنَّاسَ وَٱخۡشَوۡنِ وَلَا تَشۡتَرُواْ بِـَٔايَـٰتِى ثَمَنً۬ا قَلِيلاً۬‌ۚ وَمَن لَّمۡ يَحۡكُم بِمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ فَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمُ ٱلۡكَـٰفِرُونَ

(٤٤ ".....dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kerana mengingkarinya), maka mereka itulah orang-orang yang kafir." [Tafsir PIMPINAN AR-RAHMAN kepada Pengertian Al-Qur’an, Bahagian Hal Ehwal Islam, Jabatan Perdana Menteri, Kuala Lumpur, 1995, Cetakan ke-6, hal. 260.].

وَأَنِ ٱحۡكُم بَيۡنَہُم بِمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ وَلَا تَتَّبِعۡ أَهۡوَآءَهُمۡ وَٱحۡذَرۡهُمۡ أَن يَفۡتِنُوكَ عَنۢ بَعۡضِ مَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ إِلَيۡكَ‌ۖ فَإِن تَوَلَّوۡاْ فَٱعۡلَمۡ أَنَّمَا يُرِيدُ ٱللَّهُ أَن يُصِيبَہُم بِبَعۡضِ ذُنُوبِہِمۡ‌ۗ وَإِنَّ كَثِيرً۬ا مِّنَ ٱلنَّاسِ لَفَـٰسِقُونَ (٤٩) أَفَحُكۡمَ ٱلۡجَـٰهِلِيَّةِ يَبۡغُونَ‌ۚ وَمَنۡ أَحۡسَنُ مِنَ ٱللَّهِ حُكۡمً۬ا لِّقَوۡمٍ۬ يُوقِنُونَ

(٥٠ "Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menuruti kehendak hawa nafsu mereka, dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkan engkau dari suatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah kepadamu. Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu), maka ketahuilah, hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah daripada dosa-dosa mereka; dan sesungguhnya kebanyakan daripada umat manusia itu adalah orang-orang yang fasiq." [Al-Maidah: 49]

Dah Fahamkan Isi Kandungannya??? Kita Sambung Dengan Soalan-Soalan Tadi…

Kalau Tadi Anda Mengaku Percaya Dan Beriman Dengan Al-Quran, Adakah Anda Mahu Undang-undang Islam Yang Allah Perintahkan Kepada Kita Digunakan di Malaysia Atau Anda Mahu Undang-undang Yang Digunapakai Sekarang hasil Ciptaan Seorang Manusia Ciptaan Allah S.W.T Yang Bukan Beragama Islam Bernama Lord William Reid?. Jika jawapannya ya, teruskan dengan soalan seterusnya dan anda masih dalam perjalanan mencari Syurga. Jika tidak, nyatalah Anda terus ke Neraka!

Soalan Terakhir Selepas Ini Agak Mencabar Minda Kita. Tabahkan Hati dan Mengucaplah Dua Kalimah Syahadah Jika Anda Tersalah Pilih Jawapan. Kali ini Jangan Jawap Ya Atau Tidak. Jawaplah Berdasarkan Pilihan Yang Ada…

Parti Politik Apakah Yang Memperjuangkan Kesemua Di Atas??? PAS Atau UMNO?

Terserahlah Kepada Anda Untuk Menjawabnya, Akal Sudah Diberikan Allah, Anda Hanya Perlu Menggunakannya Sahaja.

Kesimpulannya, Adakah Anda Masih Dalam Perjalanan Mencari Syurga Atau Anda Sedang Sesat Menuju ke Neraka Tanpa Anda Sedari? Fikirkanlah Wahai Semua Umat Islam!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan